13اردیبهشت
هردوی Intel Iris و Intel UHD از کارتهای گرافیک داخلی اینتل هستند که در بیشتر لپتاپها و مینی پیسیهای امروزی میتوانید آنها را پیدا کنید. اما کدام از آنها بهتر و قویتر است؟ وقتی میخواهیم لپتاپ بخریم، وجود کدامشان بهتر است؟
GPU وظیفه این را دارد تا گرافیک و تصاویر را به مانیتور رندر کند؛ اگر این کارتهای گرافیک نبودند، مانیتورها بیاستفاده میشدند. برای همین کارت گرافیک نقشی حیاتی در کامپیوترها ایفا میکند و پردازندهها نیز در خودشان از یک نمونه داخلی استفاده میکنند.
کارت گرافیک داخلی چیست؟
Intel Iris و Intel UHD هر دو کارت گرافیک داخلی هستند؛ به این معنی که داخل همان چیپ پردازنده ساخته شده است. ادغام کردن کارت گرافیک در همان چیپ پردازنده با قطعات دیگر، هزینه و مصرف انرژی را کاهش میدهد و حتی میتواند با افزایش عملکرد همراه باشد. کارت گرافیک داخلی را معمولا داخل لپتاپ، تبلت، موبایل و به طور کلی دستگاههای پیدا میکنید که اندازه کمی دارند و اضافه کردن کارت گرافیک مجزا منطقی نیست (به جز لپتاپ). البته همیشه به دلیل کمبود فضا نیست، یکسری کامپیوترها به قدرت بیشتری از Intel UHD یا Intel Iris نیاز ندارند. همچنین اگر انتظارات را پایین بیاورید، برای بازی هم میتوانید از این دو استفاده کنید.
Intel Iris
Intel Iris از کارتهای گرافیک داخلی ردهبالا اینتل است. طبق گفته خود اینتل، Intel Iris زمان کار با کامپیوتر را به یک تجربه کاملا جدید تبدیل میکند. این درواقع به دلیل معماری این پردازنده گرافیکی است که طبق نیاز های کاربر برای سرعت و عملکرد بهتر طراحی شده است. معماری این کارت گرافیک، فرکانس بالاتر و پهنای باند بیشتری به شما میدهد.
پردازنده گرافیکی داخلی Intel Iris اولین بار همراه با پردازندههای نسل یازدهم اینتل معرفی شد و تا به امروز نیز در نسل سیزدهم خودش از نسخه پیشرفته آن استفاده میکند. مدل جدید این پردازنده گرافیکی، سرعت و واحد اجرایی (بخشی که محاسبات و عملیات را انجام میدهد) بیشتری دارد. علاوه بر این، پردازندههای نسل سیزدهم اینتل با Iris Xe میتوانند از ویژگی جدید اینتل استفاده کنند که بازی شما را روی 30 فریم در ثانیه قفل میکند، و سپس از فناوری XeSS اینتل برای ارائه گرافیک بهتر استفاده میکند.
این پردازنده به نسبت مدلاش، 80 یا 90 واحد اجرایی (Execution Unit) دارد و روی پردازندههای موبایل موجود است. ماکسیمم فرکانس آن نیز به مشخصات خود پردازنده بستگی دارد. کارت گرافیک Iris Xe ماکسیمم رزولوشن 4096×2160 پیکسل را در 60 هرتز با HDMI، و ماکسیمم 7680×4320 پیکسل را در 60 هرتز با Display Port نمایش میدهد. این بدان معناست که می توانید آن را به یک صفحه نمایش 4K یا 8K متصل کنید. از Intel Iris برای اجرای بازیهای مختلف نیز میتوانید استفاده کنید. طبیعتا فریمریت بالایی نمیگیرید و بازیهای AAA را نمیتوانید به راحتی بازی کنید، اما بازیهای سبک را میتوانید تجربه کنید.
برخی از نقاط قوت:
- ارائه تجربه بهتر و دقیقتر در گیم
- امکان اتصال مانیتور های HDR به طور همزمان
- استریم ویدیو با کیفیت بالا
- عملکرد انکودینگ (رمزنگاری) بالایی به شما میدهد که تجربه بهتری برای استریم و انتقال فایل میسازد.
- با توجه به معماری کممصرف آن، در لپتاپ میتوانید زمان بیشتری از باتری کار بکشید.
نقاط ضعف:
- فقط برای پردازندههای موبایل اینتل موجود است
- فقط تعدادی از آنها (بسته به نوع پردازنده) از تکنولوژی Clear Video HD استفاده میکنند
- ماکسیمم فرکانس برخی از آنها در مقایسه با بقیه کمتر است
Intel UHD
این نوع کارت گرافیک اینتل چندین سالی است که بین مردم شناخته شده است. آخرین سری آن کارت گرافیک Intel UHD 770 بود که با پردازندههای نسل دوازدهم اینتل در سال 2021 معرفی شد. در زمان معرفی این پردازنده 32 واحد اجرایی داشت، اما با یک ارتقا در سال بعد، اینتل این عدد را به 64 رساند و سرعت کلی آن را بهبود داد. برخلاف Intel Iris، این پردازنده گرافیکی فقط روی پردازندههای موبایل نیست و روی دسکتاپ هم میتوانید استفاده کنید. Intel UHD حداکثر رزولوشن 7680×4320 روی 60 هرتز دارد. همچنین بعد از آپدیتی که روی پردازندههای نسل سیزدهم گرفت، میتواند از 4 مانیتور 4K به صورت همزمان پشتیبانی کند.
تجربه بازی روی Intel UHD نیز شما را نا امید نمیکند. در خیلی از بازیهای نیمهسنگین، میتوانید فریمریت خوبی دریافت کنید. به عنوان مثال این امکان را دارید تا حتی +60fps را در بازی Apex Legend بگیرید. داشتن همچین فریمریت بالایی برای بازیهای اینچنینی، روی یک کارت گرافیک داخلی چشمگیر است.
نقاط قوت:
- این امکان را میدهد تا 4 مانیتور HDR را به صورت همزمان به هم وصل کنید
- دارای دو Codec Engine با چند فرمت است
- از تکنولوژی Quick Sync ویدیو اینتل استفاده میکند
- از تکنولوژی Clear Video HD اینتل استفاده میکند (برای بهبود کیفیت تصاویر)
نقاط منفی:
- از سیستم هوش مصنوعی اینتل (Matrix Engine) پشتیبانی نمیکند
- ورژن های قدیمیتر در اجرای بازیهای سنگین مشکل دارند
کدام بهتر است؟
متاسفانه اصلا انتخاب آسانی نیست که بگوییم کدامیک در این مسابقه برنده است. در زمان نوشتن این مقاله، لپتاپهای زیادی در بازار نیستند که ورژن نسل سیزدهم آن استفاده کنند؛ برای همین مقایسه روبهرو آن با Intel Iris آسان نیست. در واقعیت، گرافیک «بهتر» بین Intel UHD Graphics و Intel Iris Xe به چیزی که میخرید بستگی دارد.
برای مثال، اگر میخواهید یک کامپیوتر دسکتاپ با یکی از آخرین پردازندههای نسل سیزدهم اینتل داشته باشید، چارهای ندارید جز اینکه به Intel UHD Graphics 770 بسنده کنید. البته با توجه به اینکه اکثر خریداران CPU دسکتاپ یک کارت گرافیک مجزا میخرند، احتمالا مشکل زیاد بزرگی نباشد. اگر لپتاپ یا مینی پیسی میخرید، Iris Xe یکی از انتخاب های شماست، اما اگر کامپیوتر دسکتاپ میخرید، به جز Intel UHD گزینه دیگهای ندارید.
البته توجه داشته باشید که کارت گرافیک داخلی تنها بخشی از آنچه یک CPU می تواند انجام دهد را نشان میدهد. همیشه به یاد داشته باشید که تعداد هسته و سرعت کلاک پردازنده دو تا از مهمترین فاکتورهایی هستند که بر عملکرد کلی پردازنده شما تاثیر میگذارند. اینتل در این زمینه گزینههای زیادی دارد که در رنج قیمتی مختلفی هم قرار دارند.
بیشتر بخوانید: هسته پردازندهها چگونه کار میکنند؟
منبع: TAVPC
- ۰۲/۰۲/۱۶