12تیر
رایجترین نوع صفحه نمایش مورد استفاده در لپتاپها، OLED و IPS است که میتوان گفت اکثر لپتاپها یکی از این دو را استفاده میکنند. هر دوی این مانیتورها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند و برای یک هدف مشخص خوب هستند. سامسونگ، الجی، سونی و دل با فناوری نوآورانه مانتیورهای خود پیشتاز در این زمینه هستند. صفحه نمایشهایی که نازکتر و روشنتر هستند و تصویری واقعیتر به شما میدهند. IPS و OLED دو فناوری اصلی و مهم در مانتیورها هستند. دانستن تفاوت بین دو میتواند به شما کمک کند که موقع خرید لپتاپ و یا مانیتور بدانید که نفع شما در چیست.
با ما همراه باشید تا در این مقاله با هرکدام آشنا شویم و بفهمیم که چه تفاوتی با یکدیگر دارند.
صفحه نمایش IPS چیست؟
IPS مخفف in-plane switching است، که لیبل برای صفحه نمایش LCD است. صفحه نمایش IPS به شما رنگهای بهتر، زاویه دید گستردهتر و کیفیت تصویر بهتری نسبت به صفحه نمایشهای TN به شما میدهد. این پنلها برای گیمرها خیلی مناسب است چرا که زاویه دیدی زیادی دارند و با رفرش بالایی که دارند برای بازی عالی هستند. LCD از یک نور پلاریزه استفاده می کند که پس از آن از یک فیلتر رنگی عبور می کند. فیلترهای افقی و عمودی میزان روشنایی، و روشن یا خاموش بودن هر پیکسل را کنترل می کنند. با توجه به این توضیحات، مانیتورهای IPS از TN گرانتر هستند.
صفحه نمایش OLED چیست؟
OLED که مخفف Organic light-emitting Diode است، یک استاندارد جدیدتر است که روز به روز به محبوبیتش در حال اضافه شدن است. با اینکه صفحه نمایش OLED یک انتخاب محبوب در تلوزیون است، اما به تازگی میبینیم که در مانیتورها، به خصوص مانیتورهای گیمینگ، نیز استفاده میشوند. نمایشگرهای OLED به دلیل نسبت کنتراست بالا، رنگهای سیاه عمیق و رفرشریت فوقالعاده، برای هرکسی که به دنبال یک تجربه بصری جذاب و همهجانبه است، مناسب است.
IPS vs OLED
IPS به سرعت در حال تبدیل شدن به یک فناوری قدیمی است و ممکن است حتی جایگاه خودش را نیز از دست بدهد، درحالیکه قیمت مانیتورهای OLED درحال کاهش است تا آنرا وارد بازار جریان اصلی کند. مانیتورهای باکیفیت زیادی پیدا خواهید کرد که از هر دو فناوری با قیمتی متفاوت استفاده می کنند. تفاوتهای مهمی بین این دو وجود دارد که باید بدانید تا خرید خوبی داشته باشید:
کیفیت تصویر
اگر کیفیت تصویر را بین IPS و OLED مقایسه کنیم، رقابت زیادی وجود ندارد. پنلهای IPS و OLED از نظر طراحی بسیار متفاوت هستند. پیکسلهای IPS به طور یکنواخت توسط نور پسزمینه (بکلایت) روشن میشوند، درحالیکه پیکسلهای OLED به طور مستقل روشن میشوند. برای پنلهای OLED، این به آن معناست که یک پیکسل میتواند در بالاترین نور خودش روشن باشد، در حالی که پیکسل کناری آن کاملا خاموش است؛ این موضوع باعث ایجاد کنتراست تقریبا بینهایت میشود. از سوی دیگر، مانیتورهای IPS دارای محدوده نوری بسیار یکنواختتری هستند که زیاد چشمگیر و عمیق نیست.
OLED بسیار سازگارتر است و امروزه بهترین مانیتورها برای PS5 و Xbox Series X از این نوع پنل استفاده میکنند؛ چرا که تجربه گیمینگ عمیقتری را به شما میدهد.
زمان پاسخدهی
مانیتورهای OLED در این زمینه نیز برتری دارند. زمان پاسخدهی (Response Time) در این پنلها به دلیل توانایی پیکسلها در تغییر رنگ و روشنایی به طور مستقل، بسیار کمتر از پنلهای IPS است. البته از آنجایی که پول بیشتری میدهید، طبیعتا باید انتظار ایبن زمان پاسخدهی صفحه نمایش های IPS بسیار باهم متفاوت است، اما اگر صفحه نمایش رفرشریت بالایی داشته باشد، زمان پاسخدهی بالا نباید خیلی اثرگذار باشد.
قیمت
نمایشگرهای IPS از اواخر دهه 90 میلادی وجود داشتهاند و الان عمر طولانی دارند. سهم بازار ایندو تا سال 2023 تقریبا یکسان بوده و برتری خاصی بر یکدیگر ندارند. در مانیتورهای IPS، نمونههای ارزان بیشتری میتوانید پیدا کنید که با بودجه شما سازگاری دارند، درحالیکه OLED معمولا قیمت بیشتری دارد.
اندازه
پنل IPS اندازههای متنوعتری نسبت به رقیب خودشان به شما ارائه میدهد. این به این دلیل است که صفحه نمایشهای OLED 4K و 60 هرتز هستند و از پنلهایی با حداقل 42 اینچ استفاده می کنند که برای PC یا بازی بزرگ هستند. البته امروزه لپتاپهای زیادی از صفحهنمایش OLED استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: رفرشریت چیست؟
منبع: TAVPC
- ۰۲/۰۴/۲۰