مراقبت از باتری لپتاپ برای اینکه بتوانید طولانیمدت از آن استفاده کنید خیلی مهم است. درحالیکه فناوری باتریها پیشرفت کرده است و کمتر شما را اذیت میکند، اما هنوز راههایی برای حفظ سلامت باتری لپتاپ شما وجود دارد. مخصوصا اگر باتری از نوع لیتیومی باشد، نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
به روشهای قدیمی مانند خالی کردن باتری قبل از شارژ دوباره دل نبندید. برخلاف کامپیوترهای دسکتاپ، یک راهحل جهانی برای لپتاپها وجود ندارد. هر لپتاپ منحصربهفرد است، بنابراین بسیار مهم است که راهی را پیدا کنید که برای باتری لپتاپ شما کار کند. با ما همراه باشید تا 7 تا از بهترین روشهای موجود را بررسی کنیم.
1. تعداد دفعات شارژ را محدود کنید
هر باتری لپتاپ به گونهای طراحی شده است که تعداد شارژ مشخصی را تحمل کند، معمولا حدود 500 بار یا بیشتر. یک چرخه شارژ شامل تخلیه کامل تا 0٪ و سپس شارژ مجدد به 100٪ است. هر بار شارژ، ظرفیت باتری را در طول زمان کاهش میدهد. بنابراین، هرچه دفعات کمتری آن را به طور کامل تخلیه کنید، باتری بیشتر دوام می آورد.
با بستن برنامههای پسزمینه، مصرف انرژی را مدیریت کنید. در ویندوز 11، بهینهسازی باتری لپتاپ را فعال کنید که به طور خودکار وقتی باتری به 20% برسد، فعال میشود. این حالت برنامههای پسزمینه را محدود میکند، صفحه را کمنور میکند و تغییرات دیگری را برای صرفهجویی در مصرف باتری تا زمانیکه بتوانید آن را به شارژ وصل کنید، انجام میدهد.
برای مکبوکها، گزینههایی مانند Power Nap (در نسخههای macOS قبل از Ventura موجود بود) را روشن کنید. در macOS Ventura و نسخههای جدیدتر، با فعال کردن سوئیچینگ خودکار گرافیک، میتوانید این کار را انجام دهید.
علاوه بر اینها، با بستن برنامههای غیرضروری، خاموش کردن Wi-Fi و بلوتوث در صورت عدماستفاده، غیرفعال کردن ویژگیهایی مانند نور پسزمینه کیبورد، به حفظ باتری خودتان کمک کنید.
2. باتری را خالی نکنید
برخلاف برخی توصیهها، تخلیه کامل و سپس شارژ مجدد باتریهای لیتیومیونی حتی میتواند مضر باشد. این یک تصور اشتباه است که این کار به نوعی باتری را کالیبره میکند. به جای این کار نگذارید باتری کامل خالی شود (به زیر 10% برسد) و زمانیکه باتری به حدود 20 درصد میرسد، آن را شارژ کنید.
همچنین یک عقیده دیگری هم وجود دارد که لپتاپ را دائم نباید در شارژ گذاشت، چون باعث میشود باتری خراب شود. اما الان دیگر این جمله درست نیست! دستگاههای مدرن به گونهای طراحی شدهاند که وقتی پر میشوند (100%) جریان برق را قطع میکنند و این امر باعث میشود که بدون اینکه باتری خراب شود، آنها را طولانیمدت در شارژ قرار دهید.
همچنین اگر قصد دارید لپتاپ خود را برای مدت طولانی استفاده نکنید، بهتر است شارژ آن را در حدود 50% نگهدارید و بعد کنار بگذارید.
3. نگذارید داغ شود
وقتی باتری لپتاپ بیش از حد داغ شود، واکنشهای الکتروشیمیایی داخل آن سریعتر میشود. اما این کارایی را افزایش نمیدهد، بلکه باتری انرژی اضافی تولید میکند که نمیتواند از آن استفاده کند یا آن را بدون خطر به سختافزار بدهد. این وضعیت منجر به افزایش گرما میشود و باعث آسیب دائمی به باتری در نتیجه کاهش عمر آن میشود.
اگرچه باتریهای لیتیومی مدرن قوی هستند، اما تحمل گرمای محدودی دارند. اگر متوجه شدید که باتری در حین شارژ، به خصوص در مواقع تحت فشار یا محیطهای گرم، بیش از حد داغ میشود، توصیه میشود لپتاپ را خاموش کنید و در صورت امکان باتری را خارج کنید.
از قرار دادن لپتاپ خود روی پای خود هم خودداری کنید، چون جلوی دریچههای تهویه را میگیرید و لپتاپ زودتر داغ میکند. مطمئن شوید که راه ورود و خروج هوا باز باشد. مهمتر از همه، از قرار دادن لپتاپ خود در محیطهایی با دمای بالا خودداری کنید. این شرایط میتوانند به سرعت به باتری لپتاپ آسیب برساند، حتی اگر اثرات آن همان موقع معلوم نشود.
دمای سرد معمولا کمتر مشکلساز است، اما سرمای شدید نیز می تواند به باتری آسیب برساند یا طول عمر آن را کاهش دهد. بهتر است لپتاپ را در جای خنک نگهداری کنید، اما از قرار دادن آن در دمای انجماد خودداری کنید.
همچنین برنامههای رایگانی مانند CoreTemp و Real Temp وجود دارند که میتوانید دمای باتری را در آنها مشاهده کنید.
4. لپتاپ را متصل به شارژ نگه دارید (همیشه نه، ولی اکثر اوقات)
بیشتر لپتاپهای مدرن به گونهای طراحی شدهاند که در صورت اتصال به برق، امن باشند و لپتاپهای گیمینگ هم اغلب هنگام اتصال به برق، عملکرد بهتری دارند. چیزی که مهم است خالی شدن شارژ (دشارژ) لپتاپ است.
علیرغم تمام ترفندها، باتری لپتاپها به طور طبیعی در طول زمان تحلیل میروند (همانطور که در نکته شماره 1 گفتیم). بنابراین هنگام استفاده از برنامههای سنگین مانند بازی یا ادیت ویدیو، بهتر است لپتاپ خود را در شارژ نگه دارید تا کمتر مجبور باشید آن را به شارژ بزنید (یک چرخه شارژ و دشارژ را تجربه کنید).
البته این به آن معنی نیست که لپتاپ خود را دائما به برق متصل کنید. اگر قصد ندارید برای مدتی از آن استفاده کنید، باتری را بین 40 تا 50 درصد نگه دارید، چون اگر باتری فول باشد زودتر خراب میشود.
به طور کلی اگر دارید فعالیتهای سنگینی مانند بازی یا ادیت انجام میدهید، وصل کردن لپتاپ به شارژ خوب است. اما برای فعالیتهای روزانه که انرژی زیادی مصرف نمیکنند، مانند وبگردی، این کار لازم نیست.
5. حالتهای مراقبت از باتری را در لپتاپ خود روشن کنید
در ویندوز 10، یک ویژگی مفید به نام Battery Saver Mode وجود دارد که برای باتری لپتاپ کمک کنندهاست. با روشن کردن این ویژگی، میتوانید مدت طولانیتری از باتری استفاده کنید. روشن کردن این ویژگی همچنین از باتری شما در برابر آسیبهای احتمالی که ممکن است در صورت رسیدن به شارژ 0 درصد رخ دهد، محافظت میکند. MacOS هم این قابلیت را دارد.
مورد دیگری که باید در نظر بگیرید، ویژگی روشنایی خودکار صفحه است. این حالت بهطور خودکار روشنایی صفحهنمایش را بر اساس نور محیط تنظیم میکنند و به کاهش مصرف شارژ و افزایش عمر باتری کمک میکنند. یکی دیگر از این گزینهها، فعال کردن Dark Mode لپتاپ است که علاوه بر کمتر مصرف کردن شارژ، به چشم شما هم کمتر آسیب میرساند.
بیشتر بخوانید: چطوری سرعت اینترنت خودمان را بیشتر کنیم؟
منبع: TAVPC
- ۰۲/۰۹/۲۵